Gör kapris av krassefrön. Först ligger de i salt några dagar. |
Sedan häller man på lagen och så får den dra ytterligare någon dag. Först då mörknar de något. Blev väldigt goda, lite peppriga! Värt att prova. |
Ingredienser
2 msk salt
2,5 dl vatten
1,5 dl gröna krassefrökapslar
1,8 dl vitvinsvinäger
2 teskedar socker
2 färska lagerblad, eller ett torkat
2-3 kvistar färsk timjan
Gör så här
Saltning
1. Koka upp salt och vatten.
2. Lägg krassefröna i en liten glasburk och häll den kokande saltlösningen över dem.
3. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur under tre dagar.
Pickling
4. Efter tre dagar i saltlösningen, sila krassefröna och lägg tillbaka dem i glasburken.
5. Koka upp vinäger, socker, lagerblad och timjan.
6. Häll den kokande vinägerblandningen över fröna och låt svalna.
7. Sätt på locket på burken och låt stå i kylskåp minst 3 dagar före användning.
Krassefröna kommer att hålla i 6 månader i kylskåp så länge de är täckta av vinägerblandningen.
Sedan var det fläderbärens tur. Ner i saltlag några dagar. |
Fläderkapris
Ingredienser
2 msk salt
2,5 dl vatten
1,5 dl gröna fläderbär
1 1/2 dl vatten
1 dl ättikssprit (12%)
1/2 dl råsocker
1/2 smulad muskotblomma
Gör så här
Saltning
1. Koka upp fläderbären i vatten. Låt koka ca 10 minuter och släng vattnet. Då frigörs ämnet sambunigrin som man inte behöver stoppa i sig.
2.Koka upp salt och vatten.
3. Lägg fläderbären i en glasburk och häll den kokande saltlösningen över dem.
4. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur under 4-5 dagar.
Pickling
5. Efter 4-5 dagar i saltlösningen, sila fläderbären och lägg tillbaka dem i glasburken.
6. Koka upp vatten, ättika, socker, och muskotblomma.
7. Häll den kokande lagen över bären och låt svalna.
8. Sätt på locket på burken och låt stå i kylskåp minst 3 dagar före användning.
Fläderbären håller i 6 månader i kylskåp så länge de är täckta av ättikslagen.
Bären mörknar och liknar kapris i färgen. Är lite hårda. Bra att plocka dem precis innan de börjar ändra färg och bli blå. |
1 kommentar:
Tror jag har tre recept på krassekapris men inget som liknar ditt. Måste givetvis prova detta också. Fröinsamling pågår.
Ska testa ditt recept på fläderkrasse också men i år är det för sent. Bären har redan skiftat färg. Kapris är ju så gott!
Tack för recept!
/Anette
Skicka en kommentar