fredag 17 juli 2015

#bombus. "Galen i humlor". Läs den!

Plötsligt börjar jag se att de ser olika ut! En humla är inte bara en humla, det finns 40 arter i Sverige. Spännande läsning om hur de lever. Beroende på art har humlan mellan två och sju månader på sig att fullborda sin årscykel. Hur de ruvar på sina ägg och burrar för att äggen ska hålla en jämn temperatur på 30 grader. Att hanarna inte har fäder, de är hybrider med endast en av varje kromosom, skumt. Att mycket av vår mat är beroende av pollinering av humlor. Hur det inte finns restriktioner för spridning av fabrikshumlor över klotet och att de alla bär på sjukdomar vi inte vet konsekvenserna av.



Flygande humlor har en kroppstemperatur som ligger runt 35 grader. Tjock hårpäls underlättar att hålla värmen. Humlan är varmblodig.

Den måste äta nästan jämt för att hålla sig varm. En mätt humla är ca 40 minuter från svält.

Under flygning flaxar humlan med vingarna 200 gånger per sekund. De kalorier vi som människa använder på en timme förbrukas proportionerligt på 30 sekunder av en humla.
De har svårt för att kyla av sig. Om kroppstemperaturen överstiger 44 grader dör de. Humlorna är främst utbredda på norra halvklotet. Naturligt har de haft svårt för att passera ekvatorn.
Humlor bär på kvalster, du ser ett litet kryp mitt i bilden bredvid huvudet. De flesta livnär sig inte på humlan - de bara liftar.

Alla de första äggen blir honor - arbetare. Obefruktade ägg blir hanar. Först under högsommaren producerar drottningen ägg som blir hanar och jungfrudrottningar. Det gör att alla humlor som är honor kan lägga ägg som blir hanar - även arbetarna. Det upptäcker arbetarhonorna efter några dagar, att de sköter larver som inte blir som de - honor. Då vill även en del av dem börja lägga ägg. Då uppstår krig i humleboet när drottningen biter ihjäl barnbarn och slåss med sina döttrar om de försöker.

Humlan känner lukten av andra humlors fötter och vet om det är lönt att besöka blomman. De vet även om blomman fyller på nektar i snabb takt så det inte gör något om den nyligen varit tömd. Åkervädd verkar fylla på snabbt för det är fullt med humlor på dem hela tiden.

Humlorna lär sig att känna igen landmärken för att hitta. Olika sorters humlor har olika rörelseradie.

Det finns ett gäng som beter sig som göken. De bygger inga egna bon utan tar sig in i befintliga och dödar drottningen och låter hennes arbetare sköta de "nya" äggen. Snylthumlor. Det finns några olika och de försöker likna den de snyltar hos. Det här tror jag är en ängssnylthumla som då tar sig in hos ängshumlor.

Olika humlor tycks vara framme olika tider på dagen och olika dagar. Det tar ett tag att se skillnaden på dem. Sedan är alla individer inte helt lika. Den här vet jag inte vad den är för sort. Jag tror jag lyckats identifiera sju än så länge. Favorit är åkerhumlan - ser ut som en liten punkare. Boken är rolig och lättläst - jag blev biten!

1 kommentar:

Merja sa...

Tack för tipset! Låter spännande! Har sett boken, men trodde den bara fanns på engelska ...ska kolla på biblioteket.
Fint omslag!
Ha en bra dag!