måndag 14 augusti 2017

Fruktläder

Har blivit med torkmaskin. Torkar allt möjligt och testar mig fram. Nu är det fruktläder som utforskas. Gjorde på nektariner med lite kokos på. Blev dåligt, för fadd smak. Gjorde på hemgjord apelsinmarmelad (skåpsrens), sött och gott. Gjorde på krusbär från frysen och med socker, gott men vill minska sockermängden. Med socker blir lädret mer segt och klibbigt. Då är det bra att skaka runt dem i lite majsmjöl, så som man gör med vanligt segt godis. Gjorde på bara rabarber, blir torrare och rejält surt. Hällde på allt möjligt som smaksättning, vissa med lakritspulver, andra med kokos och några med citronsyra för att få riktigt surt godis. De remmarna blir utmärkta att ha på skrivbordet på jobbet till hösten. Sedan läste jag lite på påsar med köperemmar. Man kan ha i banan för att få sötma och tjockare konsistens. Nu vill jag bara göra remmar av alla blåbär vi plockar!

Blåbärsläder
750g blåbär
350g banan
Rejält med grovmalen kardemumma. Använder den som ligger i gröna kapslar och som man får skala själv. Har mycket mer distinkt smak, lite tandkrämsfart över kryddan när man knaprar på den.
Koka lätt, kör med stavmixer till en slät smet. Låt det svalna. Bred ut på smörpapper på plåt. Räcker till 3-4 plåtar.

Torka i ugn eller torkmaskin. Klart när det går att peta av lädret från smörpappret och ovansidan känns torr. Klipp sedan i remsor.

Rabarberläder
750g rabarber
350g banan
4 msk nyponpulver
. Koka lätt, kör med stavmixer till en slät smet. Låt det svalna. Bred ut på smörpapper på plåt. Räcker till 3-4 plåtar.
Torka i ugn eller torkmaskin. Klart när det går att peta av lädret från smörpappret och ovansidan känns torr. Klipp sedan i remsor.
3 kommentarer:

Anonym sa...

Men så spännande! Har bara läst om det men inte testat själv. Har inte tork, men väl en värmelåda i nya köket. Torkade havtorn där förra hösten med framgång. Får nog testa fruktläder nu.
Kram Kristina

Merja sa...

Provade förra året. Inte dumt alls!

roth phallyka sa...

Får nog testa fruktläder nu.


แตกใน xxx