söndag 10 september 2017

Kapris testas


Gör kapris av krassefrön. Först ligger de i salt några dagar.

Sedan häller man på lagen och så får den dra ytterligare någon dag. Först då mörknar de något. Blev väldigt goda, lite peppriga! Värt att prova.
Krassekapris
Ingredienser
2 msk salt

2,5 dl vatten
1,5 dl gröna krassefrökapslar
1,8 dl vitvinsvinäger
2 teskedar socker
2 färska lagerblad, eller ett torkat
2-3 kvistar färsk timjan
Gör så här
Saltning
1. Koka upp salt och vatten.
2. Lägg krassefröna i en liten glasburk och häll den kokande saltlösningen över dem.
3. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur under tre dagar.
Pickling
4. Efter tre dagar i saltlösningen, sila krassefröna och lägg tillbaka dem i glasburken.
5. Koka upp vinäger, socker, lagerblad och timjan.
6. Häll den kokande vinägerblandningen över fröna och låt svalna.
7. Sätt på locket på burken och låt stå i kylskåp minst 3 dagar före användning.
Krassefröna kommer att hålla i 6 månader i kylskåp så länge de är täckta av vinägerblandningen. 

Sedan var det fläderbärens tur. Ner i saltlag några dagar.

Fläderkapris
Ingredienser
2 msk salt

2,5 dl vatten
1,5 dl gröna fläderbär
1 1/2 dl vatten
1 dl ättikssprit (12%)
1/2 dl råsocker
1/2 smulad muskotblomma

Gör så här
Saltning
1. Koka upp fläderbären i vatten. Låt koka ca 10 minuter och släng vattnet. Då frigörs ämnet sambunigrin som man inte behöver stoppa i sig.
2.Koka upp salt och vatten.
3. Lägg fläderbären i en glasburk och häll den kokande saltlösningen över dem.
4. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur under 4-5 dagar.
Pickling
5. Efter 4-5 dagar i saltlösningen, sila fläderbären och lägg tillbaka dem i glasburken.
6. Koka upp vatten, ättika, socker, och muskotblomma.
7. Häll den kokande lagen över bären och låt svalna.
8. Sätt på locket på burken och låt stå i kylskåp minst 3 dagar före användning.
Fläderbären håller i 6 månader i kylskåp så länge de är täckta av ättikslagen. 

Bären mörknar och liknar kapris i färgen. Är lite hårda. Bra att plocka dem precis innan de börjar ändra färg och bli blå.

1 kommentar:

Rost och rädisor sa...

Tror jag har tre recept på krassekapris men inget som liknar ditt. Måste givetvis prova detta också. Fröinsamling pågår.
Ska testa ditt recept på fläderkrasse också men i år är det för sent. Bären har redan skiftat färg. Kapris är ju så gott!

Tack för recept!
/Anette