måndag 31 augusti 2015

Nu mår den lite bättre


Rosen Nevada remonterar.

I juni när den hade blommat över så ville den falla isär och såg allmänt risig ut. Jag rensade bort mycket gammalt redan i våras och nu var det som om alla de gamla grenarna bara gav upp och det fanns inget ris som gav stöd. Det blev i all hast ett spännband som fick vara stöd.

Ett rep fick efter ett tag ersätta och det kommer att få vara kvar.
Nu har det kommit många nya skott som jag hoppas tar sig, så jag kan klippa bort mer av det gamla nästa vår. Rosorna blommar villigt den här sommaren och det syns även när de kommer igen en andra gång.

fredag 28 augusti 2015

Klematis och jag

Inte skulle väl jag ha de här växterna? Lite svåra? Plötsligt bara flyttar de in. Utan att det riktigt finns någon bra plats. Det får helt enkelt lösa sig.

Omoshiro. Man kan väl inte leva sitt enda liv utan att fått ha en?

Blommar på våren och remonterar på hösten.

Comtesse de Bouchaud. Tycker bladen ser ut som frasigt papper.

Perfekt att spana på till morgonfikat.

torsdag 27 augusti 2015

En enda

En enda knopp kom. Rosen har fått flytta runt en del och inte riktigt trivts.

Nu har den nog fått en lämplig plats.Det är märkligt hur mycket det kan bli av en liten knopp. Vad den heter? Har jag ingen aning om, det var länge sedan den flyttade in.

onsdag 26 augusti 2015

Härmar

Humlebagge. Fastnade på bild när jag spanade på humlor i somras.

Äter pollen.

Fönsterblomflugan vill nog härma en geting.



Honan lägger ägg i getingbon där också larverna utvecklas. Som sedan lever på getingarnas avskräde och larver.

tisdag 25 augusti 2015

Komposthörnan

Bakom planket är det ganska torrt och soligt. Jag tror det blir ett bra stället för fjärilsmagneter. Det är nytt för i år och ser en aning rörigt ut. Får väl avgöra först nästa år hur det här egentligen blir. Jättevädden som jag frösått växer som en jätte, men verkar inte blomma i år. Får nog läsa på, det är kanske så den ska göra. Verbenan tycker jag har små blommor, får se hur det tar sig innan sommaren är helt slut.
Inte blir röran bättre av att jag petat ner squash och pumpa här. Första och sista gången, det såg ju så glest ut.


Fjärilsbusken jag köpte skulle varit mörklila. Lärdom - köp inte på platsskolor som säljer med lösa etiketter. Kanske trycker jag ner en till buske med "rätt" färg! Lite extra allt. Det blir väl inte mer än trångt.

Violrutan är pluttliten. Måste nog undersöka om det även hoppat runt etiketter här. Vill ha en som är hög. Men det kanske bara handlar om att vänta, den blir väl större med tiden. Det tar något år att få ordning på en rabatt.

måndag 24 augusti 2015

Fullt i drivhuset

Hur mycket kan man få plats med? Det får ju leva sitt eget liv under semestern med automatbevattningen på, då blir det lite djungel av det. Nu plockar jag bort så mycket blad det bara går. Tomaterna mognar och gurkan likaså, den ville verkligen ha den här värmen.

söndag 23 augusti 2015

Hmmm - en buskpromenad?

Vad vore trädgårdslivet utan planer! Borta vid raden av äppelträd händer inte så mycket och jag vill ha det lite mer ombonat. Vill att den nya häcken växer upp och få blickfång inne på tomten som gör att det kommer i fokus istället för bilar och annat. Ett utmärkt ställe för en rad med buskar och en liten stig bakom. Halva nöjet är allt funderande innan man bestämmer hur det ska bli.
Nu har det börjat ta form. Gräsmattan har frästs ner och en del buskar har flyttat in. Stenläggning har bestämts och allt material är hemma, bara att bygga på. Undrar om jag kommer ångra det här tilltaget när det är dags att beskära träden igen? Behöver å andra sidan inte ta bort så mycket äpplen när gräset klipps längre.

Hammocken har stått i boden något år men nu får den vara med igen. Här har den fått en egen platta. Det blir nog skönt för det är lite vandrande skugga. Ligger ju ofta och vilar i trädgården...

Det är lite klurigt med buskar för det är så lätt att inte riktigt ta in hur stora de blir när de är fullvuxna. Satte en Stor häxal till höger. Får se hur den vill växa så tätt inpå äppelträdet. Ska bli spännande att följa hur häxalen skiftar färg i höst. Vill få in fler växter som ger vacker höstfärg eftersom jag inte har så mycket blommor och särskilt inte då.

Hur man än planerar händer det oplanerade. Jag köpte en magnolia! Det var inte vad jag hade tänkt. Den kan bli tre meter. Ja, ja - det kanske löser sig av att det gamla äppelträdet håller på att dö och då byter de plats där de står och konkurrerar om utrymmet.

lördag 15 augusti 2015

Frön från golfbaggen - allt grodde!

Aleppotallen som började gro i krukan med pelargoner växer på, som ett rakt streck.

Den mystiska ufo-kotten mindes jag som en tuja men är nog någon slags en.  Det ser taggigt ut. Här kan du se hur det såg ut i våras då jag sådde, klicka.

Av bollen med frön från platan blev det tre små plantor, de växer långsamt.

Frodigast och roligast är att frön från de vackra eukalyptuskapslarna grodde. De doftar ordentligt när man tar i de riktigt hartsartade bladen. Det tog ett tag innan jag förstod vilka frön som var eukalyptus av det som låg huller om buller med frön från enekottarna. Jag fick peta ut något som såg ut som saffransfrön. Det minsta fröet växer mest. Plantan får väl ta i om den ska hinna bli 80 meter. Nu är det bara att trycka på väntaknappen igen. Hur kommer de överleva vintern? Fortsättning följer...

torsdag 13 augusti 2015

Ett hav av grönt

Druvorna som växer ute vid boden blir ganska små, för jag klipper inte ner växten.

Däremot blir själva växten enorm.  Den håller på att kväva flädern ser det ut som. Jag kanske måste ta tag i den här frimodigheten?

måndag 10 augusti 2015

Att prova sig fram

Klematisen Summer Snow växer snällt på och det blir som jag tänkt. Ska se om det går att få den över på andra sidan utan att hela passagen täpps igen.

Krassen verkar överleva sniglarna och får en härlig färg. Ska se till att samla frön för den kan få komma tillbaka.

Tycker om min tagetes som växer lite högt och yvigt. Får en så sammetslen matt yta på blombladen. Måste däremot trappa upp kriget med sniglarna.

Klotlöken som kommer upp har så vackra blommor och de sena humlorna gillar den.

Men hej och hå vilket fult växtsätt! Sniglarna gillar även blasten. Det här åker upp. Jag som sett framför mig hur de svävade över de gröna bladen;) Det är så här det är många gånger. Den inre bilden av resultatet stämmer inte alls med verkligheten. Jag får nog mäta hur höga de är och se vilka växter de kan trassla in sig hos. Kanske bland ormbunkarna? Så det ser ut som om de plötsligt fått små lila blommor bland bladen. Det är bara att prova. Risken är att de inte orkar ta sig upp genom de starkväxande ormbunkarna och kvävs under bladen. Trädgården tränar tålamodet. Gräva upp och plantera om under oktober. Sedan är det bara att vänta nästan ett helt år på att få se om det fungerade!

lördag 8 augusti 2015

Morgonfika


Här smiter jag ut genom köksdörren och sitter på min lilla uteplats på framsidan och äter frukost. Nu har det blivit riktigt inbäddat av grönt. Det är fortfarande fullt med åkerhumlor bland lammöronen, som egentligen ser helt slutblommade ut. De får stå kvar ett tag till.

Klippte murgrönan igår. Det blev bra. Är glad över att jag förra året kom på hur den skulle se ut. Den här strama formen var snabbklippt och jag tycker om den.

Malvan blommar som bara den. Har helt trasslat in sig med silverbusken.

Den blir nästan själv som en liten buske. Kan tänka mig att den faller åt alla kanter i en rabatt. Jag har bara behövt ge den lite stöd så den inte helt plattar till krusbärsbusken i framkant.

Silverbusken har skimrande grå blad, svårt att återge. De här är gamla. Säkert mer än 50 år. De blir lite fula nedtill så det är bra med annat som växer kring dem. Skjuter ihärdiga rotskott, mest där man inte önskar så klart.

Nu när mycket annat blommat över i den här hörnan blir malvan ett bra blickfång.
Skulle vilja hitta en mörk perenn som beter sig likadant att sätta i pimpinellrosen till vänster bakom hallonen.Rosen blommar på försommaren och sedan ser den inte så kul ut på bladen. Har brunröda nypon som det skulle vara fint att fånga upp. Önskar en växt som är stor som jättevädden och har grekväddens färg. Tipsa gärna om hög mörk perenn!